Sedum dakbedekking

Voor de aanleg van een groendak heeft het sedumplantje de ideale eigenschappen. Daarom wordt er dan ook heel vaak voor sedum dakbedekking gekozen. De plantjes blijven goed, ook onder extreme weersomstandigheden, zijn licht in gewicht en zijn gewoon super mooi. Het resultaat is een groendak dat heel erg lang mee gaat en waar je nauwelijks omkijken naar hebt! Weet je trouwens dat het helemaal niet zo moeilijk is om zelf zo’n sedumdak te maken en dat je in sommige gemeenten voor subsidie in aanmerking kunt komen? Dat laatste is omdat de gemeenten graag zien dat mensen een groendak aanleggen, want dat draagt bij aan een betere luchtkwaliteit in de stad, zorgt voor minder wateroverlast en druk op de riolering en verlaagt het energieverbruik. Allemaal feiten waar niet alleen jij als particulier van profiteert, maar ook goed zijn voor de hele stad! De kosten voor sedum dakbedekking zijn best aan de pittige kant en, hoewel het een investering is waar je decennia lang van profiteren zal, een bijdrage van de gemeente is natuurlijk niet verkeerd. Vergeet dus vooral niet bij jouw gemeente te informeren of je voor subsidie in aanmerking komt.

Sedum dakbedekking onderdelen

Sedum dakbedekkingBij de aanleg van een sedumdak zijn er altijd dezelfde basisonderdelen die je moet aanschaffen. Het bescherm- en/of drainagefolie, de substraatlaag (de voedingsbodem voor de plantjes) en de plantjes zelf. Er kunnen verschillen zijn doordat er verschillende systemen verkrijgbaar zijn. Zo zijn er kant-en-klare sedummatten of -cassettes verkrijgbaar die de aanleg van een groendak nog makkelijker maken. Als je dak heel schuin is, moet je ook een raster aanbrengen, zodat de vegetatie niet naar beneden schuif en van het dak valt. Maar in de basis zijn deze drie onderdelen dus gelijk en zal je die altijd nodig hebben.

Voordelen van sedum

Om alles nog duidelijker te maken hebben we hieronder de voordelen van sedum dakbedekking nog eens beknopt voor je op een rijtje gezet:

  • Mooi
  • Plantjes kunnen zowel tegen hitte en droogte als koude en nattigheid
  • Licht in gewicht
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Isoleert; in de zomer blijft het koel in huis en in de winter blijft het lekker warm(minder stookkosten!). Daarnaast heeft het ook een geluidsisolerende werking, waardoor je minder last hebt van eventueel lawaai van buiten.
  • Verbetert de luchtkwaliteit van de stad doordat het sedum NOx deeltjes opneemt en afbreekSedumsoort Acret tot onschadelijke deeltjes die uiteindelijk via het regenwater worden afgegeven aan het riool
  • Neemt water op tijdens hevige regen, waardoor de belasting van de riolering minder wordt en er minder wateroverlast ontstaat.
  • Verschillende sedumsoorten hebben een verschillende bloeiperiode; zo kan je bijna het hele jaar genieten van een bloeiend dak. Er is een grote variatie verkrijgbaar, niet alleen met andere bloemen maar ook met verschillende kleuren blad; maak een mooi kleurenpalet van je dak!

Offerte voor Sedumdak aanvragen:

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan voor een sedumdak: