Onderhoud sedumdak

Onderhoud sedumdak

Eén van de belangrijkste voordelen van een groendak met sedum is dat het maar zo weinig onderhoud vereist. Maar natuurlijk moet je wel altijd een oogje in het zeil houden en opletten of alles nog goed gaat. Essentieel is wel dat de aanleg op de juiste manier gedaan is en dat het dak vanaf het begin in perfecte toestand is. Daarvan uitgaande kan je voor het onderhoud de volgende voorschriften hanteren:

Het dak onderhouden

Het benodigde onderhoud is voor een groot deel afhankelijk van de mate van helling van het dak. Hoe schuiner het dak, hoe sneller water en voedingsstoffen naar beneden wegvloeien en er is ook iets meer risico op verschuiving van de plantjes. Bij een schuin dak moet je dus iets meer opletten en meer onderhoud toepassen dan bij een plat dak.

Het onderhoud sedumdak bestaat uit 2 onderdelen; de inspectie van het dak en de bemesting.Deze twee kan je natuurlijk tegelijkertijd doen. Minstens 1 keer per jaar klim je het dak op om deze te inspecteren. Kijk of alles nog goed op zijn plaats zit en of het afvoersysteem nog functioneert. Verwijder aangewaaid onkruid en eventuele vervuiling, zoals bijvoorbeeld blad. Bemesten met kort werkende meststof (of nog beter Groendak voer) kan het beste vroeg in het voorjaar gedaan worden, bijvoorbeeld in april. Bij schuine daken is het slim om ook in het najaar nog een keer te bemesten.

Soms is het bij een schuin dak ook slim om in juni een keer extra te bemesten met langwerkende meststof. Zo blijven de sedumplantjes langer bloeien.
Dezelfde onderhoudsvoorschriften gelden voor groendaken met een mix van sedum, gras, kruiden en/of wilde bloemen.

Onderhoud begroeide dakBesproeien?

In principe is het niet nodig om je sedumdak te besproeien. Alleen net na het aanbrengen als het erg droog is, moet er gedurende 2 weken dagelijks water worden gegeven en dit geldt uiteraard langer als je zelf plantjes hebt gepoot of hebt ingezaaid. Daarnaast kan het in extreme situaties bij langere perioden van grote droogte en hitte nodig zijn om extra water te geven. Ga daarbij op je eigen oordeel af en kijk naar de staat van de plantjes.

Laten doen

Wil je ervaren vakmensen er naar laten kijken en laten onderhouden, dan is het handig om met Groendak contact op te nemen. Voor een kleine vergoeding onderhouden zij ook Groenedaken zodat er helemaal geen omkijken meer naar is.

 


Offerte voor Sedumdak aanvragen:

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan voor een sedumdak: