Sedum kopen

Sedum kopenWil je sedum kopen voor de aanleg van een sedumdak en zie je door de sedumbomen het sedumbos niet meer? Lees dan vooral verder, want hier leggen we je uit waar je op moet letten en wat de mogelijkheden zijn.

Waarvoor en hoe ga je de sedum gebruiken?

Ga je een groendak aanleggen met wat sedum ter opvulling of gaat het om een compleet sedumdak? Wil  je de sedum gebruiken als bodembedekker in de tuin, of als makkelijke en mooie borderplant in de tuin? Er zijn diverse doeleinden die allemaal een ander type sedum vereisen. Laten we allereerst onderscheid maken tussen de grote sedumsoorten die als borderplant geschikt zijn en de kleinere soorten die als bodembedekker of dakbedekking kunnen worden ingezet.

Borderplanten

De meeste grote sedumsoorten zijn winterhard en makkelijk in onderhoud. De kleur van het blad varieert van helder groen tot blauwgrijs en paars. Bij de bloemen varieert het van geel en oranje tot roze, paars en rood. Sommige soorten kunnen wel 80 centimeter hoog worden, de meeste bloeien in de zomer of najaar. Voorbeelden zijn de Sedum Spectabile en de Sedum telephium.

Bodembedekkers en muurklimmers

Dit zijn de kleinere soorten en ze zijn in talloze variaties te verkrijgen. De kleur van het blad en de bloemen variëeert, net als bij de borderplanten. Omdat het zo’n sterk plantje is, dat onder bijna alle omstandigheden weet te overleven, is het zo’n geschikte bodembedekker. Het vult zelf de gaatjes op en blijft mooi. Onkruid krijgt nauwelijks de kans. Deze soorten zijn ook geschikt als rotsplantjes en muurklimmers én uiteraard als dakbedekking bij groendaken. Voorbeelden zijn de sedumsoorten Acre, Album en Reflexum.

Met welke producten kan je sedumoppervlakten aanleggen?

Voor de aanleg van grotere oppervlakten met de kleine sedumsoorten kan je kiezen uit verschillende systemen.

Zaaien van sedum

 

Zaaien is natuurlijk een mogelijkheid. Voordeel is dat het goedkoop is en niet moeilijk is om zelf te doen. Nadeel is dat het tijd kost voordat het oppervlak is dichtgegroeid en dat het afgedekt moet worden met aardbeiengaas om het tegen de vogels te beschermen.

  • Voordeel: Vormt mooi geheel vormt, brei beschermt de scheuten tegen wind en vogels.
  • Nadeel: Je kan het niet zelf doen en het is vrij duur.

Stekken en of scheuten

Stekken zijn kleine plantjes die je met een regelmatige afstand van elkaar in de ondergrond poot. Scheuten zijn kleine stukjes sedum die je, net als zaad, uitstrooit over de grond en vervolgens inharkt . Voordeel bij beide manieren is dat je het makkelijk zelf kunt doen en het relatief goedkoop is, nadeel is dat het oppervlak tijd nodig heeft om dicht te groeien.

Sedum casettesSedummatten kopen

Ook wel tapijten genoemd. Het zijn stukken sedum tapijt en worden verkocht per vierkante meter. De matten worden gevuld met voorgekweekt sedum, meestal verschillende soorten. Voordelen zijn dat het makkelijk en snel werkt en dat je direct een optimaal resultaat hebt. Nadeel is dat het zwaar om te tillen en relatief duur is.

Sedum cassettes

Een soort vierkante schalen met verschillende sedumsoorten, meestal inclusief substraat en drainage. Voordelen zijn dat het makkelijk en snel te verwerken is, niet zo zwaar is om te tillen en dat je direct een optimaal resultaat hebt. Nadeel; duur.

Nu weet je wat er zoal te krijgen is en wat de voor- en nadelen zijn per systeem. Sedum kopen is dus niet moeilijk meer!


Offerte voor Sedumdak aanvragen:

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan voor een sedumdak: