Sedummatten

Sedummatten zijn erg handig als je een groendak aan wilt leggen, zeker als het dak een grote oppervlakte heeft. Men spreekt ook wel van sedumrollen of sedumtapijt. Het is vergelijkbaar met de kant-en-klare grasmatten voor een gazon; je hoeft het alleen maar uit te rollen. Je hoeft niet te zaaien of te stekken, loopt geen risico op vogels die de zaadjes wegpikken en hoeft ook niet af te wachten of het wel goed groeit. Met sedummatten ben je in één keer klaar en ziet je dak er meteen vanaf het begin mooi groen en weelderig uit!

SedummixmattenSedummatten

De meeste matten zijn zogenaamde mixmatten. Daarbij is gebruik gemaakt van verschillende soorten sedum, meestal tussen de 5 en 10 types, waaronder over het algemeen in ieder geval Sedum Album Coral Carpet, Sedum Lydium, Sedum Album Minor en Sedum Acre. De mix is altijd zodanig samengesteld, dat de bloeiperioden van de verschillende soorten elkaar afwisselen en je dus tussen april en september bijna altijd wel een bloemetje op je dak hebt! De matten hebben veelal een kokosbasis en zijn volledig biologisch afbreekbaar.

Zijn er ook nadelen?

Een groendak heeft vele voordelen; het ziet er mooi uit, is geluidswerend en isolerend. Je bespaart uiteindelijk dus op je energierekening! Als je het verhaal hierboven leest, lijken sedummatten ideaal voor de aanleg van een Matten van sedumgroendak. Maar zijn er ook nadelen? Sedumrollen zijn lastiger om het dak op te dragen, omdat ze simpelweg een stuk zwaarder zijn dan sedum cassettes of losse plantjes; de rollen wegen al gauw zo’n 30 kg! De standaard afmetingen van de matten zijn vanwege het gewicht dan ook niet zo groot;  120 cm x 200 cm.

Daar staat natuurlijk wel tegenover dat het leggen zelf veel sneller gaat en je direct van een mooi resultaat kunt genieten. Onze voorkeur gaat dan over het algemeen ook uit naar het gebruik van sedummatten, alleen bij kleine oppervlakten zijn cassettes of losse plantjes (of zaadjes) handiger.


Offerte voor Sedumdak aanvragen:

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan voor een sedumdak: