Sedum stekken

Sedum stekken

Wil je een grote oppervlakte (dak of tuin) bedekken met sedum, dan zijn matten of cassettes behoorlijk prijzig. Het is dan een stuk goedkoper om gebruik te maken van  sedum stekken, plugplanten of zaad. Maar dat heeft wel 2 grote nadelen; niet alle stekjes slaan aan en je moet een lange tijd wachten (1,5 – 2 jaar) voordat het oppervlak is dichtgegroeid. Vind je dat geen probleem of zijn de andere methoden simpelweg te duur voor je, dan is het stekken van sedum dus een prima alternatief. Maar, wat is nou het verschil tussen sedum stekken, plugplanten en zaad? Hieronder leggen we het je uit.

Zaad, plugplanten en sedum stekken

Zaad is natuurlijk duidelijk. Je strooit het uit over de vooraf los gewerkte grond en harkt het in. Het duurt dan een poosje voordat de zaadjes ontkiemen en je bent al snel zo’n 2 jaar verder voordat het geheel mooi is dichtgegroeid. Span wel een aardbeiennet over het zaadveld, want anders gaan de vogels aan de haal met je zaadjes en kiempjes!

Stekken zijn stukjes sedum. De verwerking en behandeling is precies hetzelfde als bij zaad, maar je hebt iets sneller resultaat.

Plugplanten zijn babyplantjes die in de ondergrond gepoot moeten worden. Ze kunnen ook gebruikt worden om wat variatie aan te brengen in de kant-en-klare vegetatiematten of -cassettes door hier en daar een plugplantje te poten. Daarnaast kun je plugplantjes gebruik om eventuele lege plekken mee op te vullen, bijvoorbeeld op de plaatsen waar de zaadjes of stekjes niet aangeslagen zijn.

Bij alle drie de methoden is het aan te raden gebruik te maken van een speciaal samengesteld substraatmengsel. Zo hebben de zaadjes, stekjes of plugplantjes een optimale voedingsbodem en dus de meeste kans te overleven en mooi te groeien.


Offerte voor Sedumdak aanvragen:

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan voor een sedumdak: