Sedum soorten

Sedum soorten

Sedum is een ideaal plantje als bodembedekker in de tuin, maar ook als bedekking bij een groendak. Er zijn heel veel verschillende sedum soorten, maar deze soorten hebben allemaal een aantal kenmerken gemeen; eigenschappen die het plantje zo populair maken. Zo kan sedum enorm veel vocht opnemen. Dat is natuurlijk erg handig voor een groendak. Bij hevige regen wordt het water dan geleidelijk afgegeven en als er in een buurt meerdere groendaken zijn, kan dat riolering op momenten met extreem weer heel erg ontlasten. De gevolgen zijn dan ook minder wateroverlast.

Als er meerdere groendaken in een wijk zijn, verbetert dat overigens ook de luchtkwaliteit. De sedumplantjes functioneren namelijk als een soort luchtfilters; ze nemen schadelijke NOx deeltjes uit de lucht op en breken deze af tot onschadelijke elementen die gewoon met het hemelwater de riolering in verdwijnen.

Sedum AcreEen ander belangrijk voordeel dat alle sedum soorten gemeen hebben is het feit dat het een relatief licht plantje is. Je snapt natuurlijk wel dat dat voor een groendak van belang is, want als het dak te zwaar wordt, loop je het risico op lekkages of nog erger! Verder is sedum werkelijk ijzersterk. Het plantje weet zich in alle weersomstandigheden staand te houden. Zo kan het lange perioden van zeer lage temperaturen aan, maar blijft hij ook mooi als het lang droog en heet is. Dat brengt automatisch met zich mee dat de plant maar weinig onderhoud nodig heeft. Kortom, met sedum heb je eigenlijk altijd een mooi dak of bedekte bodem, zonder dat je er veel voor hoeft te doen.

Sedum soorten

Zoals gezegd zijn er talloze soorten sedum te krijgen. Het blad zelf kan van kleur en grootte verschillen en hetzelfde geldt voor de bloemen. Zo zijn er soorten die ruim 40 cm hoog kunnen worden en grote, groene vetbladeren hebben, maar er zijn ook laagblijvende types met gekleurde vetblaadjes. De kleur van het blad varieert van gewoon groen tot Verschillende Sedum gemixtdiverse tinten paars en geel. De kleur van de bloemen is oranje, geel, roze, paars en allerlei tinten daar tussenin. Daarbij hebben de verschillende sedum soorten ook nog eens steeds een andere bloeiperiode. Door een aantal verschillende soorten te combineren of mixen, kan je dan ook een tuin of dak creëren die altijd in bloei staat!

Op deze pagina bespreken  we de belangrijkste sedum soorten, zodat je zelf een goed beeld kan vormen van wat er zoal mogelijk is voor wat betreft het ontwerp van je groendak of tuin.


Offerte voor Sedumdak aanvragen:

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan voor een sedumdak: