Sedummatten voor in de tuin

Een groendak is makkelijk aan te leggen met sedummatten. De matten zijn opgerold en bevatten meestal verschillende soorten sedum, zodat je de bloeiperioden elkaar afwisselen en je dus erg lang van de bloemetjes kunt genieten. Direct na het leggen, heb je al een volgroeid groendak, dat een minimum aan onderhoud kost. Ideaal dus! Maar wist je dat je deze matten ook uitstekend in de tuin kunt gebruiken? Wil je een onderhoudsvriendelijke tuin die er direct mooi en weelderig uitziet? Met een paar sedumtapijtjes heb je met minimale inspanning (en kosten!) een maximaal resultaat!

Sedummatten voor in de tuin

Zelf sedummatten in de tuin leggen

Sedummatten voor in de tuin zijn net zo makkelijk te leggen als op het dak. Eigenlijk is het nog eenvoudiger, omdat je gewoon op de grond kunt werken en dus geen ladders op hoeft te klimmen en uit hoeft te kijken dat je niet van het dak valt. Je begint met het opmeten van het stuk grond dat je wilt bedekken. Dan heb je natuurlijk de juiste hoeveelheid sedummatten nodig, antiworteldoek en bevestigingspennen. Verder heb je een hark nodig om de ondergrond te bewerken.

Heb je eenmaal alles in huis dan moet de ondergrond ontdaan worden van onkruid en oneffenheden. Hark de bovenlaag van de grond los en egaliseer deze vervolgens. De bovenlaag moet een open structuur hebben, zodat het geheel een goede bodem heeft. Rol nu het antiworteldoek uit. Knip het op maat met een schaar en zorg voor ongeveer 10 centimeter overlap. De randen worden vastgemaakt met de bevestigingspennen.

Voorzichtig Sedum aanleggenAls het worteldoek goed op zijn plek zit, kunnen de sedummatten worden uitgerold. Behandel de rollen voorzichtig en houd de flap van de rol steeds aan de bovenkant. Gebruik beide handen om de flap van de rol naar beneden te laten zakken en rol het tapijt zorgvuldig uit. Leg de volgende rol strak strak tegen de eerste. Ga zo door tot het hele oppervlak bedekt is. De rollen kunnen op maat worden geknipt met een scherpe schaar. Mochten de matten net iets te klein zijn en blijft er een randje of kiertje open, dan kan je deze opvullen met substraat of eventueel wat potgrond. De kale stukjes groeien op den duur vanzelf dicht.

Geef na het leggen de sedumplantjes meteen water. Bij droog/warm weer moeten ze gedurende 2 weken elke dag bewaterd worden.


Offerte voor Sedumdak aanvragen:

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan voor een sedumdak: