Mos sedum dak

mos_sedum_dak.jpg

Als men het over een sedumdak heeft, spreekt men nog veelal over een mos sedum dak. Het is eigenlijk een foutieve naam die voortkomt uit het verleden. Mosdaken komen nauwelijks meer voor, maar vaak noemt men de vegetatielaag, die tegenwoordig veelal uit sedumplantjes bestaat, nog ‘moslaag’. Hoe komt dat eigenlijk? Hieronder vertellen we je het.

Een stukje geschiedenis

In het begin toen groendaken populair begonnen te worden, werd er vaak gebruik gemaakt van mos. Mos heeft een aantal voordelen; het is licht in gewicht, ziet er mooi, wollig uit en heeft, door het bijna ontbreken van wortels, maar een geringe dikte. Dit zijn kenmerken die voor de aanleg van een groendak natuurlijk heel nuttig zijn. Maar, in de praktijk is gebleken dat mos ook grote nadelen heeft. Zoals gezegd, heeft mos nauwelijks wortels en daardoor kan de laag dan wel mooi dun zijn, de vegetatielaag heeft daardoor ook veel minder houvast en kan makkelijk van het dak waaien! Bovendien kan mos in langere perioden van hitte en droogte gemakkelijk uitdrogen en geel worden.

Daardoor ging men op zoek naar een alternatief en al snel werd het sedumplantje ontdekt. Het is een vetplant in heel veel variaties, waarvan de kleinste soorten ideaal bleken te zijn voor een groendak. Sedum is namelijk ijzersterk; de plantjes zijn in staat om veel vocht op te nemen en vast te houden en doen het daarom onder bijna alle weersomstandigheden goed. Bovendien is ook sedum heel licht in gewicht waardoor de meeste dakconstructies een sedumvegetatie makkelijk kunnen dragen.

Sindsdien kon men ook kiezen voor een mix van mos en sedum, maar eigenlijk is dat dus gewoon af te raden. Een dakbedekking met uitsluitend sedum doet het veel beter en blijft veel langer mooi!


Offerte voor Sedumdak aanvragen:

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan voor een sedumdak: