Sedumdak aanleggen

Voor alle informatie over het aanleggen van een perfect sedumdak

Groendaken worden steeds populairder; ze zijn niet alleen veel mooier dat die saaie, grijze daken, maar die plantjes op het dak hebben ook voordelen. Ze beschermen namelijk het dak tegen weersomstandigheden en dragen zo bij aan de duurzaamheid ervan! Verschillende sedum Kortom, alle reden om eens te kijken of een groendak ook iets voor jou is. Een sedumdak is daarbij een goede optie, omdat sedum een ijzersterk en mooi plantje is, dat bovendien lichter is dan veel andere plantensoorten, waardoor het uitermate geschikt is voor dakbedekking. Bovendien is de sedum verkrijgbaar in verschillende kleuren en krijgen de plantjes mooie bloemen tijdens de bloeiperiode. Op deze website lees je alles over het aanleggen van een sedumdak, over de soorten sedum, waar je op moet letten, het onderhoud van het dak en nog veel meer. Wil jij ook een vrolijk, groen dak boven je hoofd? Lees dan dus vooral verder!

Wat is sedum?

Dak met sedumSedums vallen onder de categorie ‘vetplanten’; dat is de soort die vocht opslaat in het blad, zodat de plant ook periodes van droogte goed kan doorstaan. Vetplanten zijn herkenbaar aan de dikke, stugge bladeren. Sedum is een ijzersterke vetplant die haast niet dood te krijgen is. Daarom is het ook zo’n ideaal plantje om voor dakbedekking te gebruiken. Ze kunnen dus lange tijd zonder regen, maar ook tegen heel vochtige periodes zijn ze prima opgewassen en bovendien zijn ze bestand tegen felle zon. Als de volle zon boven op een dak staat, loopt de temperatuur namelijk razendsnel op en daarom moet een plant op een groendak ook tegen hitte kunnen.

Er zijn ruim 400 soorten sedum, met mooi klinkende namen als Hemelsleutel, Tripmadam of Muurpeper. De keuze die je hebt is dus enorm. Over de specifieke kenmerken van de soorten lees je verderop op deze website. Alle soorten hebben in ieder geval gemeen dat ze zo’n beetje overal kunnen groeien en dus ook op het dak.

ldr-groendak

Voordelen sedum t.o.v. andere dakbedekking

In vergelijking met andere dakbedekking heeft een Sedumdak vele voordelen. De plant is erg sterk en heeft nauwelijks onderhoud nodig. Het is de lichtste soort groendak waardoor het bijna op elk dak toegepast kan worden. De laag plantjes beschermt het dak en werkt isolerend; in de winter houdt het de koude buiten, in de zomer houdt het je huis juist lekker koel. Daarnaast heeft een sedumdak ook een geluidsisolerende werking.

Kan ik op mijn dak ook een sedumdak aanleggen?

Bijna elk dak is geschikt om sedumplantjes op te zetten. Het maakt eigenlijk niet uit of je nou een plat of een schuin dak hebt en of het om een dak van een huis, schuur of garage is. De belangrijkste factor waar naar gekeken moet worden, is de draagcapaciteit va het dak. Dat is voor een leek niet altijd makkelijk om te beoordelen en daarom is het dan ook slim om er een specialist naar te laten kijken. Een vierkante meter bedekking met sedum (van 6 à 8 cm) en alles wat daar bij hoort, kan al snel zo’n 60 à 90 kilogram. Je kan je dus wel voorstellen dat het dak voldoende draagkracht moet hebben om zo’n gewicht te kunnen dragen.

Sedumdak aanleggen

Een tweede belangrijk punt is de afwatering, natuurlijk vooral bij een plat dak. Als er namelijk water op het dak blijft staan en de plantjes dus continu met de wortels in een laag water staan, gaan ze rotten. Uiteindelijk gaan ze dood, maar voor die tijd is er al een vieze, stinkende laag op het dak ontstaan en dat moet uiteraard voorkomen worden. Daarom moet je zorgen voor een adequate afwatering, zoals een gat aanbrengen op het laagste punt van het dak en daar afvoerbuizen op aansluiten. Verder zijn er verschillende methoden voor het aanbrengen van een sedumdak, bijvoorbeeld met kant en klare doe-het-zelf pakketten.

Intensief of extensief

Sedumdaken vallen onder de categorie extensieve daken. Een dak met een maximale opbouw van 15 centimeter en waarbij de begroeiing niet hoger is dan 50 centimer wordt extensief genoemd. De planten ondersteunen elkaar en vormen zo een apart ecosysteem. De planten hebben maar heel weinig onderhoud nodig. Andere extensieve daken zijn een kruidendak en een grasdak. Men spreekt van een intensief groendak wanneer er eigenlijk een complete tuin op het dak is aangelegd. Het dak heeft daarvoor uiteraard wel een aangepaste onderbouw nodig.

Creatief groen dakWees creatief

Een sedumdak biedt enorm veel mogelijkheden. Zo kan je verschillende kleuren sedum gebruiken en daarmee een mooi patroon creëren. Maar je kan sedum ook combineren met andere materialen of begroeiingen zoals kiezels of grassoorten. Wissel een sedumvlak af met een ‘kruidentuin’, dakterras of -pad of met een deel met intensieve begroeiing. Kortom, wees creatief en ontwerp zo je eigen kleine paradijsje!

 

 


Offerte voor Sedumdak aanvragen:

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan voor een sedumdak: