Sedumdaken

Sedumdaken vormen een prachtige manier om een stad mooier te maken, de luchtkwaliteit te verbeteren en om ‘groener’ te worden. De plantenlaag op het dak vormt namelijk een natuurlijke isolatie voor zowel temperatuur als geluid. Dat zorgt ervoor dat de stookkosten omlaag kunnen en de woning comfortabeler is om in te leven. De aanleg van een sedumdak is uiteraard wel een investering (reken op zo’n € 50,- per vierkante meter), maar dan heb je iets dat decennialang meegaat en nauwelijks onderhoud kost. Gemeenten zien ook het nut van het zogenaamde groendak en daarom zijn er een aantal gemeenten waar je voor subsidie in aanmerking kunt komen. Dat is wel iets om even naar te informeren dus!

Keuzemogelijkheden

Sedumdaken

Maar, met alleen het financiële plaatje ben je er nog niet. Er zijn verschillende manieren om een sedumdak aan te leggen en daarbij kan je ervoor kiezen om het te laten doen, of het zelf te doen. Dat laatste zal de prijs overigens ook enorm drukken en is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Natuurlijk wel op voorwaarde dat je niet over hoogtevrees en een paar linkerhanden beschikt! Verder zijn er heel veel verschillende soorten sedum en is het ook mogelijk een mix van  sedum en  gras of sedum en mos samen te (laten) stellen. Door gebruik te maken van verschillende sedumsoorten, kan je een dak creëren dat tot laat in het najaar in  bloei staat!

Hoe worden sedumdaken opgebouwd?

Hoewel er dus wel verschillen zijn tussen de verschillende soorten sedumdaken en de vegetatie ervan, is er eigenlijk altijd eenzelfde basis. De opbouw is altijd hetzelfde. Op het dak komt eerst een beschermlaag. Daarop  komt de drainagelaag die zorgt voor de afvoer van overtollig hemelwater. Daaroverheen komt de substraatlaag, ofwel de voedingsbodem voor de sedumplantjes. En als laatste komt de vegetatielaag; de plantjes. Bij daken met een steile hellingshoek moet er ook een raster geplaatst worden, zodat de boel niet gaat verschuiven.

Licht in gewicht en onderhoudsvriendelijk

Omdat sedum een lichte plantensoort is, is de totale groenlaag die op het dak komt ook vrij licht, waardoor bijna elk dak geschikt is om een sedumdak van te maken. Sedum is een populaire plantensoort als het om groendaken gaat, omdat het vele voordelen heeft ten opzichte van andere vegetatie. Het plantje kan de meest extreme weersomstandigheden aan; van langdurige koude en nattigheid, tot perioden van hitte en droogte. Sedum is in staat om enorme hoeveelheden vocht op te slaan en daardoor nemen sedumdaken tijdens hevige regenbuien veel druk op Gemixte daken met Sedumde riolering weg en ontstaat er minder wateroverlast. Een ander groot voordeel van het gebruik van sedum voor groendaken, is dat er maar heel weinig onderhoud nodig is. Men kan volstaan met 1 of 2 keer per jaar even het dak op gaan om te kijken of alles nog in goede staat is, onkruid en blad te verwijderen en om even te bemesten. Dus heel wat minder zorg dan die je aan de tuin moet besteden!

Verderop  op deze pagina lees je meer over sedum dakbedekking, de opbouw ervan en  over mixdaken van mos en sedum.


Offerte voor Sedumdak aanvragen:

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan voor een sedumdak: